Doping kod sportista


Autor: dr sci.medMilorad Jerkan    

Description: doping-kod-sportistaU poslednje vreme uzimanje nedozvoljenih farmakoloških sredstava u sve većoj meri je prisutno kod sportista. Razmatrajući ukratko ovu oblast, pokušaćemo, kroz kratke definicije, da obrazložimo motive sportista za uzimanje nedozvoljenih sredstava koja mogu da budu i opasne po život.

Definicija dopinga nije u skladu sa savremenim dostignućima u oblasti medicine sporta, ali i pored toga navešćemo neke koje pretenduju to da budu:

Motivi koji su vezani za korišćenje dopinga su: sama ličnost, nezadovoljstvo učinkom i napretkom, želja sportiste da se izbori sa anksioznošću i stresom, etičke vrednosti, verovanje da drugi koriste doping, lako potpadanje pod uticaj drugih osoba, nedostatak samopouzdanja i nedostatak znanja o neželjenim efektima upotrebom dopinga.

Motivi koji proističu iz okruženja sportista su: treneri, biti ravan ostalima, porodica i prijatelji, navijači, masmediji, organizatori takmičenja, društvo, finansijske i materijalne nagrade i nacionalni, politički i ideološki razlozi.

Olimpijski pokret je ustanovio antidoping pravilnik

I Zabranjene grupe supstanci                                                                                                                                   Description: doping-u-sportu

II Zabranjene metode

III Grupa zabranjenih supstanci - u određenim situacijama

Ovaj spisak nije definitivan, podložan je revizijama i promenama nadležne komisije, a u skladu sa najnovijim medicinskim i farmaceutskim saznanjima.

Sport koji je danas prestao da bude samo razonoda i igra, postao je profesija (industrija novca), što podrazumeva mnogo toga nedozvoljenog i opasnog. Anaboličke steroide koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih ovog veka bili najčešće korišćeno doping sredstvo u profesionalnom sportu, u ovoj deceniji zamenio je hormon rasta.

Preporuka sportistima

Sportisti, posebno oni vrhunski, imaju pored ostalih i obavezu da se ponašaju u skladu sa utvrđenim sportskim pravilima i vode računa o antidoping kontroli. Zbog toga dajemo sledeće preporuke

Sportista je dužan da to zna i zbog toga je neophodno proveriti propise određene sportske federacije ili asocijacije!
Kod  sportista posebno u Italiji, Španiji, Nemačkoj i Engleskoj doping ima veliki udeo u postizanju rezultata. Poslednjih godina i u mlađim selekcijama se pojavljuju tendencije za uzimanje nedozvoljenih sredstava, a sve u cilju postizanjavrhunskihrezultata. U pozadini svega je novac koji je dominantan i zbog kojih mnogi mladi sportisti svoj život stavljaju na kocku. Doping u sportu je smrt sporta i treba ga u potpunosti iskoreniti.